Alles wat je moet weten over de premie voor thuisbatterijen
18 May, 2021 by
Ferre Hindryckx

Sinds 1 april 2021 is het Vlaamse premiesysteem voor thuisbatterijen gewijzigd. Zo is het basisbedrag per kilowattuur gestegen, maar zal de premie jaar na jaar dalen om tegen 2025 te verdwijnen.



Foto: SolaX Power storage kits

Dankzij een thuisbatterij beschik je over de mogelijkheid om de elektriciteit die je zonnepanelen overdag produceren op te slaan voor later gebruik. Sinds het Grondwettelijk Hof in januari 2021 besliste de terugdraaiende teller af te schaffen, wordt de thuisbatterij dan ook vaak als mogelijke oplossing voorgesteld voor eigenaars van zonnepanelen.

Kies je ervoor zo'n thuisbatterij te installeren, dan kan je daarvoor een premie aanvragen bij de Vlaamse overheid. Aanvankelijk bedroeg deze 250 euro per kWh, met een maximumbedrag van 3.200 euro, maar sinds 1 april dit jaar ligt het basisbedrag met 300 euro/kWh nog 50 euro hoger. Opgelet: dit bedrag geldt enkel voor de eerste 6 kWh, voor de volgende 6 tot 9 kWh bedraagt de premie 250 euro/kWh. Per batterij gaat het om maximaal 2.550 euro. De premie kan daarnaast nooit meer bedragen dan 40% van de investeringskosten.

Naast de verhoging van het basisbedrag werd er ook beslist de premie te verlengen tot in 2024. Om oversubsidiëring tegen te gaan zal de premie echter elk jaar afnemen, om uiteindelijk vanaf 2025 volledig te verdwijnen. 

De voorwaarden?

Om aanspraak te maken op de premie voor thuisbatterijen dien je uiterlijk zes maanden na de laatste factuur je aanvraag in te dienen. De batterij moet bovendien geplaatst worden door een elektrotechnisch installateur én de hoofdmeter moet een digitale meter zijn. 



Bron: www.vlaanderen.be/premie-voor-de-aankoop-of-leasing-van-een-thuisbatterij-voor-zelf-opgewekte-energie



Ferre Hindryckx 18 May, 2021
Share this post