Minder verbruik en meer lichtopbrengst in schoolgebouwen

Minder verbruik en meer lichtopbrengst in schoolgebouwen
Marketing 30 September, 2022
Minder verbruik en meer lichtopbrengst in schoolgebouwen
Welke impact heeft ledverlichting op duurzaamheid? Je ondekt het in deze blog
30 September, 2022 by
Minder verbruik en meer lichtopbrengst in schoolgebouwen
Marketing

Relighting met Project-Zero

Benieuwd wat voor impact de relighting van een schoolgebouw kan hebben op het dagelijks comfort en op de energiefactuur? Elektricien Dirk Wauters van GO Antwerpen deelt graag zijn ervaring.
Odoo • Text and Image
Heel wat schoolgebouwen zijn verouderd en aan opfrissing toe. Wist je dat het vernieuwen van de verlichting al een grote impact heeft? Zowel de uitstraling van een gebouw als de functionaliteit voor de dagelijkse activiteiten gaan er aanzienlijk op vooruit met een doordachte relighting. Dirk Wauters, elektricien bij GO Antwerpen, deelt zijn verhaal.
Sinds 1 november 2019 werk ik bij de scholengroep Antwerpen als elektricien. Het is een boeiende job, waar ik dagelijks uitdagingen, zoals een duurzame en veilige omgeving, kan beantwoorden met doeltreffende oplossingen. Daar zit groeimarge op meerdere terreinen, onder meer wat verlichting betreft.
Gebruikscomfort en gerustheid

Enkele scholen binnen GO Antwerpen hadden nog tl-verlichting uit de jaren 60, 70 en 80. Die zijn berucht voor hun brandgevaar. Gelukkig deed de verliesschakelaar altijd goed zijn werk, met evenwel een vervelende, verstoorde lichtproductie als gevolg. De vraag naar een ander, beter alternatief was dan ook groot. Daarom investeerde de scholengroep in ledarmaturen van Project Zero, die in alle schoolgebouwen nu aangenaam en functioneel licht brengen.

De omschakeling naar led liet ons toe meerdere problemen in 1 keer te tackelen:
  • Het verbruik daalde aanzienlijk en de lichtopbrengst is beter.
  • De Cos Phi, het stroomverlies tijdens het ‘transporteren’ van de elektriciteit, is lager.
  • De nieuwe verlichtingsinstallatie is veiliger en stabieler.


Verdere uitrol gepland
De eerste relightingprojecten binnen GO Antwerpen worden alvast gesmaakt, zowel door het schoolpersoneel als door de omkadering. We gaan verder tot alle scholen nieuwe, goede verlichting hebben, al dan niet samen met de werkmannen van de specifieke school. Het tijdperk van flikkerende tl-lampen is binnenkort definitief voorbij is in onze scholengroep.
Ook genieten van beter licht met een lager verbruik?