Nieuwe zonnepanelen voor 84.327 Vlamingen, recordjaar op komst?

Nieuwe zonnepanelen voor 84.327 Vlamingen, recordjaar op komst?
Marketing 22 November, 2023
Nieuwe zonnepanelen voor 84.327 Vlamingen, recordjaar op komst?
22 November, 2023 by
Nieuwe zonnepanelen voor 84.327 Vlamingen, recordjaar op komst?
MarketingDe harde cijfers!
Nieuwe zonnepanelen voor 84.327 Vlamingen, recordjaar op komst?

Voorlopige cijfers

De zonne-energiesector ligt in Vlaanderen op koers om een jaren oud record uit 2011 te verbreken. Dit jaar installeerden al 84.327 Vlamingen zonnepanelen. 
Deze week in ‘De harde cijfers’ nieuwe cijfers van VEKA.
Het is echter niet het aantal Vlaamse consumenten en bedrijven 
dat tot en met eind augustus zonnepanelen installeerde dat zo bijzonder ismaar het daarmee gemoeide omvormervermogen. 
In de eerste 8 maanden van 2023 werd namelijk 593,29 megawatt aan omvormervermogen verwelkomd. Als het installatieniveau in het laatste kwartaal vastgehouden wordt, verwelkomt Vlaanderen dit jaar circa 890 megawatt aan nieuwe pv-installaties. Het record van 873,70 megawatt uit 2011, toen de markt nog gedreven werd door groenestroomcertificaten, zou daarmee verbroken worden. En dat scenario is niet onrealistisch, temeer omdat de Vlaamse subsidie voor zonnepanelen zowel voor consumenten als voor bedrijven na dit jaar stopt.


 Uit de nieuwste cijfers van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) blijkt dat tot en met eind augustus 84.327 consumenten zonnepanelen installeerden.
Dat is 85 procent meer dan in dezelfde periode in 2022. Het daarmee gemoeide omvormervermogen van 405,90 megawatt is 104 procent hoger dan in dezelfde periode in 2022. De installatiecijfers voor de maanden juli en augustus zullen nog naar boven bijgesteld worden, waarbij traditiegetrouw voor de meest recente maand de grootste correctie zal plaatsvinden.
De daadwerkelijke groei ligt dus hoger, omdat de cijfers voor 2022 vrijwel definitief zijn, terwijl die voor 2023 voorlopig en een eerste indicatie zijn.
Verhogingen vinden aan de lopende band plaats. De oorzaak is dat nieuwe installaties verschillende stappen moeten doorlopen.
Hierdoor worden ze in veel gevallen pas enkele maanden na indienstname door de netbeheerders geregistreerd. Data van het recentste kwartaal, en in het bijzonder de laatste maand, zijn daarom per definitie onvolledig en volgens het VEKA een onderschatting van de werkelijkheid.


Doordat de cijfers voor de maanden mei en juni in de nieuwste cijfers 
naar boven zijn bijgesteld, is duidelijk geworden 
dat het aantal nieuwe residentiële zonnepaneelinstallaties in het tweede kwartaal 
van 2023 is gegroeid ten opzichte van het eerste kwartaal van 2023. 
Ten opzichte van vorig jaar werden in het eerste kwartaal 176 procent meer zonnepaneelinstallaties opgeleverd en in het tweede kwartaal 91 procent.

Lees verder