Zonnepanelen in combinatie met Energy Management Systems (EMS)

Zonnepanelen in combinatie met Energy Management Systems (EMS)
Marketing 10 juli, 2024
Zonnepanelen in combinatie met Energy Management Systems (EMS)
Maak je onafhankelijk van de schommelende energieprijzen
10 juli, 2024 in
Zonnepanelen in combinatie met Energy Management Systems (EMS)
Marketing


Hebben consumenten en bedrijven nog wel zonnepanelen nodig?

Absoluut! 
Ondanks de dalende vraag naar zonnepanelen, blijft de behoefte aan duurzame energie groot. 
Nederland en Vlaanderen hebben in 2050 nog 6 tot 8 keer zoveel duurzame energie nodig voor klimaatneutraliteit. 
Momenteel heeft slechts 40% van de Nederlandse en 22% van de Belgische huizen zonnepanelen, dus er is nog volop potentieel.


Hoeveel zonnepanelen installeerde 
Vlaanderen tot dusver in 2024?

Verkoop zonnepanelen in Vlaanderen fors gedaald bij consumenten, zakelijke markt groeit wel.

De verkoop van zonnepanelen bij consumenten is in Vlaanderen in het eerste kwartaal van dit jaar met zo’n 70 procent gedaald. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA).

Waar de uitrol van zonnepanelen bij consumenten is gedaald, is die bij bedrijven juist gegroeid. Het aantal bedrijven dat in het eerste kwartaal een zonnepaneelinstallatie met een omvormervermogen van 250 kilowatt of groter installeerde, groeide met 86 procent. Het daarmee gemoeide omvormervermogen groeide met 49 procent.

Zijn zonnepanelen zonder subsidies nog interessant?

Anno 2024 zijn er nagenoeg geen subsidies meer voor zonnepanelen in België. In Vlaanderen zijn er helemaal geen financiële steunmaatregelen meer. 
In Brussel kun je onder bepaalde voorwaarden nog profiteren van groenestroomcertificaten, 
en in Wallonië is er een investeringssteun voor hernieuwbare energie.

Energieonafhankelijk dankzij zonnepanelen op je dak.

Toch zijn zonnepanelen ook zonder subsidies echt nog interessant. En daar zijn verschillende redenen voor. In de eerste plaats maak je je met zonnepanelen een stuk minder afhankelijk van de actuele energieprijzen en hun prijsschommelingen. Die energieonafhankelijkheid is voor heel wat eigenaars van zonnepanelen – ook al is de energiecrisis intussen achter de rug – een van de belangrijkste redenen om in groene energie te investeren.

 

    Zelfconsumptie maximaliseren en nog meer besparen

    Als je na de installatie je zelfconsumptie optimaliseert, haal je het maximum uit je investering. Hoe je dat precies doet? 
    Door voornamelijk energie te verbruiken wanneer je zelf elektriciteit opwekt.

    Combineer je installatie met een EMS en dynamische energietarieven om je eigen verbruik te optimaliseren en zelfs een verdienmodel te creëren.

    Aangezien de meeste toestellen die flink wat energie verbruiken eenvoudig te programmeren zijn, is dat alleen maar een kwestie van nieuwe gewoontes aanleren. Zonnepanelen wekken gemiddeld het meest op tijdens pakweg 10 en 16 uur. Met die inzichten is het maar een kleine aanpassing om je grootverbruikers – denk maar aan je vaatwasser, wasmachine en droogkast – tussen die uren te programmeren. Zelfs als je tijdens de kantooruren niet thuis bent, is dat een haalbare kaart. 
    Het is in principe zelfs mogelijk om je boiler te herprogrammeren zodat die je water opwarmt tussen 10 en 16 uur.

    Zijn zonnepanelen anno 2024 goedkoper in aankoop?

    Ja, absoluut! VRT NWS spreekt op dit moment zelfs van bodemprijzen en raadt aan om nu zonnepanelen te leggen! Volgens experts is de stroom die zonnepanelen nu produceren ook nog nooit zo goedkoop geweest. In vergelijking met pakweg vijf of tien jaar geleden zijn de prijzen van zonnepanelen drastisch gezakt, maar zelfs in vergelijking met vorig jaar zijn er forse prijsdalingen. De belangrijkste reden? De vraag daalt en het aanbod is ontzettend groot. Net dat maakt dat investeren in zonnepanelen in 2024 echt een slimme zet is. Het rendement is vandaag een pak groter! Want zonnepanelen zijn tot 36% goedkoper sinds september 2023.

    Een thuisbatterij is een goede investering

    Om je zelfconsumptie echt helemaal te optimaliseren, is het uiteraard ook een optie om voor een thuisbatterij te kiezen. Op die manier kun je je zelfopgewekte energie op een later tijdstip – bijvoorbeeld ’s avonds, ’s nachts of op een zwaarbewolkte dag – gebruiken om je boiler te verwarmen of je elektrische wagen op te laden. 

    Dus waarom in 2024 voor zonnepanelen kiezen?

    • Je elektriciteitskosten dalen fors en je wordt minder afhankelijk van de prijsfluctuaties op de energiemarkt.
    • De kwaliteit wordt steeds beter waardoor zonnepanelen langer meegaan. Ze hebben een lange levensduur en steeds gunstigere terugverdientijd.
    • Bij nieuwbouw en renovatie helpen zonnepanelen om de EPB-normen te behalen.
    • Je panelen wekken ook al eens energie op op momenten dat je die zelf niet kan gebruiken. Die energie vloeit dan terug naar het net. Heb je een digitale meter of krijg je er binnenkort een (vanwege de installatie van zonnepanelen)? Dan compenseert een energiecontract met terugleveringsvergoeding je voor alle zonnestroom die je terug op het net injecteert.


Conclusie

Kortom, ja, consumenten en bedrijven hebben nog steeds zonnepanelen nodig 
om de energietransitie te realiseren, duurzaamheidsdoelen te behalen 
en onafhankelijk te worden van de grillige energieprijzen. 

Wachten om te investeren in zonne-energie heeft geen enkele zin. 
Wellicht ga je in de toekomst alleen maar meer elektriciteit verbruiken. 
Omdat je weldra of later ook nog in een warmtepomp of elektrische wagen en laadpaal investeert. 
Je maakt je woning dus maar beter vandaag al futureproof.